HTML

Pénzesblog

A bankjegyek, papírpénzek gyűjtése az utóbbi 10-15 évben elterjedt, világméretű közösséget létrehozó hobbivá vált. Sokan, sokféle tematika szerint gyűjtenek különbőző papíralapú fizetőeszközöket. Sokan egyszerűen csak a szépségükért gyűjtik, mások befektetésnek szánják, és vannak akik a bankjegyek által elmesélt történetek illusztrációját látják bennük.

Hasznos linkek

Utolsó kommentek

Linkblog

Náci pengők -vigyázat, hamisítvány!

2007.12.03. 11:42 :: Notecollector

Rendszeresen előfordulnak a vaterán, és régiségkereskedésekben valamilyen náci, vagy annak tűnő felülbélyegzéssel ellátott pengő bankjegyek. Mint a legtöbb ritka felülbélyegzés esetében itt is mindig egyébként olcsó, gyengébb tartású bankjegyek ezek a "ritkaságok".

A bankókra az elvi magyarázat az, hogy a német Wehrmacht engedélyezte a körülzárt csapatok számára, hogy a zsoldot, ha a "Kesselbe" nem sikerült bejuttatni a hivatalos zsoldpénzt, valamilyen helyettesítő dokumentummal fizessék ki, akár úgy, hogy megfelelő infrastruktúra megléte esetén saját bónokat nyomtassanak, vagy a helyi pénzt az alakulatbélyegzővel felülbélyegezzék, és annak címleteit RM-ként számolva fizessék ki a katonákat. A Kessel felmentése esetén az ilyen bankókat be kellet vonni, és kicserélni a hivatalos Wehrmacht zsoldpénzekre.

Csak elvétve került sor ilyen kiadásokra, hiszen a körülzárt csapatoknak rendszerint kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy az egyébként akkora már úgyis bezárt frontkatinokban elkölthető zsoldpénz kifizetésével törődjenek, csak nagyobb körülzárt területeken került sor ilyen kiadásokra, pl. a Baltikumban, ahol saját bónokat nyomtak, illetve a háború végén a birodalomtól elzárt, de még meg nem szállt területeken, pl. Norvégiában, a körülzárt Danzigban, és Schleswigben az odamenekült csonka birodalmi kormány parancsára. Mindezen esetekben a Reichskreditkasse márkákat nyomták felül, hogy Reichsbank kiadásként elfogadhatók legyenek. Azután igen kevéssé valószínű, hogy nagy mennyiségű helyi bankjegyhez jutottak volna a csapatok, hiszen a bankjegykészleteket mindig evakuálják a körülzárások előtt, a maradékot megsemmisítik.

Nincs dokumentált nyoma annak, hogy valaha Magyarországon pengő bankjegyeket alakulatbélyegzőkkel felülbélyegeztek volna. Erre még mondhatja bárki, és persze rendszerint ezt mondják az eladók, hogy senki sem tudhatja  a teljes igazságot, és miért ne kerülhetne elő most mégis egy két példány, hiszen legalábbis Budapesten hosszabb időre nagyobb csapattesteket zártak körbe  szovjet csapatok. Az evakuálásra is mondható, nem biztos, hogy mindent sikerült elvinni.

Nézzünk meg hát pár árulkodó nyomot, ami alapján eldönthetjük, hogy egy katalogizálatlan ritkasággal, vagy egy hamisítványnal van dolgunk.

Az ilyen hamisítványok rendszerint úgy készülnek, hogy fognak egy valódi bankjegyet, azt egy régi, szintén valódi német bélyegzővel felülbélyegzik. De újabban már a bélyegzőt magát is hamisítják. A bankjegy maga rendszerint egy olcsó, gyengébb tartású példány, valamilyen gyakori bankjegyből. A Wehrmacht a következő címleteket használta 1944-45-ben 1-5-10-50 RM, tehát, ha a pengő bankó nem ilyen címletű az már biztosan hamis.

Azután a bélyegző is sokat árulkodik: a hamisítók az autenticitás kedvéért rendszerint gót betűs bélyegzőket választanak, vagy gyártanak, az olyan németes szerintük. Sajnos azonban nem tudják, hogy gót betűs írást, mint zsidó fertőzést a német nyelvben 1941-ben betiltották a III. Birodalomban, így kizárt, hogy 1944-45-ben hivatalos alakulatbélyegzőn gót betűk szerepeltek volna.

 

Azután érdemes megnézni, már ha nem direkt elmosódott, hogy milyen alakulatról is van szó azon a bélyegzőn. Gyakran csak ilyesmiket olvashatunk: "SS-Halálfejes zászlóalj" mindenféle egyedi azonosítás nélkül. Ilyen csapatbélyegzők sem voltak, mindig egyedi azonosításra alkalmas módon tüntették fel az egység nevét. Továbbá nem valószínű, hogy zászlóalj, vagy akár század és ezred szinten készült volna, ha készült volna a pót-zsoldpénz. Gyakran nem is egységbélyegző az, csak valami találomra választott német bélyegző, nyelvet nem tudóknak jó lesz is.

Nézzünk azután néhány konkrét konkrét példát. Mostanában gyakori a 23-as "Norge" SS-Páncélgránátos ezred gót(!) betűs csapatbélyegzőjével felülbélyegzett pengők árusítása.


 Az adott csapategységről a következőket érdemes tudni. Először is, hogy valódi és létezett. Azután azt, hogy 1941-ben alapították, így nagyon valószínűtlen, hogy valaha is gót betűs bélyegzője lett volna. Azután azt is érdemes róla tudni, hogy a kelet-poroszországi, majd a pomerániai harcokban jórészt felmorzsolta Rokoszovjkij és Zsukov frontja. Feltöltése után Berlin védelmében vett részt. Magyarországon sohasem harcolt, azt meg nehéz elképzelni, hogy csak zsoldpénz gyártása miatt pengőt importáltak volna Magyarországról az oderai frontra. A hamisító tévedését nyilván az okozza, hogy Magyarországon valóban harcolt egy skandináv önkéntesekből álló SS-Hadosztály, a Wiking, a Norge ezred azonban a másik ilyen SS hadosztály, a Nordland része volt. A Nordland felmorzsolása után maradványait ugyan a Wiking feltöltésére használták, de magát az egységet sohasem helyezték át egyben a Wikingbe. Az összes itt bemutatott bélyegző közül a kivetelezés amatőr technikája alapján erről a legvalószínűbb, hogy maga a bélyegző is fabrikált.

Azután itt van egy majdnem teljesen latin betűs bélyegző, korábban nagy sláger volt ez  is a vaterán.

SS-Védőzászlóalj, alul az egyedi azonosító, és városnév (kis szépséghibával, gót betűvel), Breslau. Namost, ugyan Breslaut körbe is zárták, sőt a helyi Reichsbank kirendeltség még lokális pénzt is bocsátott ki, de mivel Breslau utoljára Mátyás idejében volt a magyar korona része, ezért valószínűtlen, hogy pengő bankjegyekre nyomtattak volna zsoldpénzt.

 

Vagy nézzük ezt a gót betűs szépséget itt:

 

 

SS-Halálfejes zászlóalj, szép-szép, SS, meg halálfej, volt is ilyen nevű egység, csak az nem zászlóalj, hanem hadosztály volt, és ráadásul valójában nem harcoló, hanem kiszolgáló alakulat, elsősorban táborok őrzésével, a rabszolgamunka felügyeletével, az SS gyárainak üzemeltetésével foglalkozott.

 A következő bélyegzőt Adamoszvky István jóvoltából tudom bemutatni. A körirata szerint ez a bélyegző Heinrich Himmler hivatalának egyik bélyegzője. A címet "Der Reichsführer SS und Chef der Deutschen Polizei" 1936 és 1943 között viselte, de 1940-től már nem használta. 1943-ban rendőrfőnökből birodalmi belügyminiszterré avanzsált, onnantól már nem is létezett ez a hivatal.

A bélyegző ismét gótbetűs, és valószínűleg a fenti dátumozás miatt autentikus, csak épp ezzel pengőt soha nem bélyegeztek le, hiszen anakronizmus lett volna, nem beszélve arról, hogy a "jó Heinrich" soha nem járt Magyarországon, és ugyan 1944-45-ben előbb a Rajnai hadseregcsoport, majd az Oderai hadseregcsoport parancsnokaként milliókat kommadírozott a halálba, de ezek az alakulatok soha nem harcoltak felénk, és főleg nem használták egy polgári hivatal kb. 5 éves bélyegzőjét.

Ismét itt egy újabb változat. Felirata: Z/SS-Totenkopf Rgt. Inf. II.

Ez a Totenkopf SS hadosztály II. gyalogezredét jelöli. Ilyen alakulat létezett, kár, hogy csak 1941-ig, amikor páncélossá alakították a hadosztályt, és a gyalogezredeket felváltották a páncélgránotosok. Így sajnos a Budapest körüli harcok idején, az alakulat már nem létezett. Talán a bélyegző is hamisítvány, elég példa nélkülinek tűnik, hogy csak az alakulat nevét írják ki, a számát nem, és abban is keveredik a hadosztály elnevezése az ezredével.

Hasonló okfejtéssel az összes hamisítvány leleplezhető, én még valódival nem találkoztam, a szakirodalom sem tud egy darabról se, így a nagyüzemileg gyártott náci felülbélyegzésekkel csak óvatosan. Tudom, hogy az árusok között vannak olyanok, akik maguk is a becsapás áldozatai, de vannak aki jól tudják mit árulnak, a figyelmeztetésre csak gunyoros válaszokat küldenek.

 

KÉREM, HOGY AKI A FENTIEKTŐL ELTÉRŐ, ÚJABB BÉLYEGZÉSHEZ JUT KÜLDJÖN EGY NAGYFELBONTÁSÚ KÉPET A BÉLYEGZŐRŐL, HOGY ELEMEZHESSEM, ÉS HA KÉTSÉGET KIZÁRÓAN HAMIS BEKERÜLHESSEN IDE A LISTÁBA.

 

Ezért mindenkinek azt javaslom, ha náci pengőre vágyik, ahelyett, hogy több ezret költene egy ilyenre, vegyen 100 Ft-ért egy 100 pengőst, másik 100-ért a bolhapiacon egy hamis náci bélyegzőt (Ha önfestő műanyag a bélyegző, biztos lehet benne, hogy valódi hamisítvánnyal áll szemben:)) és gyártson magának annyit, amennyit jólesik, valódit úgysem fog találni.

 

Gyűjtenél? Katt ide!

8 komment

Címkék: német náci hamis pengő

A bejegyzés trackback címe:

https://banknotes.blog.hu/api/trackback/id/tr89250578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antoniogamberro 2007.12.13. 18:32:31

Gratulálok a cikkhez.Nagyon jó.Volna egy kérdésem.Honnan lehet tudni egy régi pénzről,hogy eredeti-e ha se vízjel se hologram nincs rajta?A papír tömege eltérő gondolom.Meg lehet valahol nézni,hogy melyik pénz milyen papírból készült illetve mennyi a tömege?

Notecollector · http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=randomizer 2007.12.13. 19:11:34

Minden bankjegynek vannak egyedi azonosítói, minél régebbi annál kevesebb, de a múlt század 70-80-as éveitől már szinte minden bankjegyen alkalmaztak különböző biztonsági megoldásokat a vízjelen és amikronyomatokon túl is. Az interneten vagy a katalógusokban érdemes böngészni, ha egy adott bankót keresel, de azt érdemes tudni, hogy megtévesztő hamisítvány gyártásához nagyon komoly felszerelés kell, így rendszerint csak a nagyon drága pénzeket éri meg hamisítani, tehát elég biztonságosan lehet vásárolni szinte mindent, ami 200 EUR (kb 50000 Ft alatt van). Szakember nyilván a papír minőségéből, súlyából is következtethet a bankjegyek valódiságára, de nem ezek az elsődleges azonosítók, sokkal inkább a vízjel, a rajzolat, a mikronyomatok, a sorszám, a nyomtatás minősége, tapintása, az UV fényelnyelés, stb.

Vízjel szinte mindig van, és vízjeles papírt házilag kendácsolni nemigen lehet.

Az egyetelen kivétel ez alól, a felülbélyegzések amit ugye nagyon könnyű hamisítani, szinte otthon, egy házilag készített, vagy jobb esetben egy valódi bélyegzővel lebélyegeznek valamilyen egyébként értéktelen pénzt, és adják mondjuk 10-20-szoros áron. Az összes náci pengő ilyen. De nyugodtan állíthatom, hogy a forgalomban előforduló összes délvidéki és Fiume felülbélyegzés is hamis. Gyakoriak még az illetékbélyeges pengők is, ahol a lebukás abban állt, hogy a bélyeg és a bankjegy együtt sohasem volt forgalomban.

A pengő-fillére felülbélyegzett inflációs koronák is hamisítók célpontjává váltak, de ha alaposan megnézzük a betűket, látszik, hogy a neten fellelhető valódi bankjegyekhez képest jóval gyengébbek, házilagos bélyegzővel nyomták rá, és nem is pontosan, el vannak csúszva nyomatok, márpedig ez az ívben a sajtóba menő bankjegyeknél elképzelhetetlen. persze hihetelen meséket találnak ki hozzájuk, hogy ezeket bevitték a bankba, és ott bélyegezték le, meg ilyesmik. És persze mindenk a nagyapjáé, nagyanyjáé volt.
Szóval a felülbélyegzésekkel, és minta perforációkkal, bélyegzésekkel kell igazából vigyázni, a többit egyszerűen nem éri meg hamisítani, egy sima fény- vagy fotómásolatot meg akárki felismer.

antoniogamberro 2007.12.13. 21:06:37

Köszi szépen.Nagyon jó a blogod.

Notecollector · http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=randomizer 2007.12.13. 21:48:49

Kösz, igyekszem sűrűn frissíteni, hogy mindig érdemes legyen benézni.

dusza 2008.05.21. 10:01:27

Üdv!

Amit a 23. NORGE SS-páncélgránátos-ZÁSZLÓALJ-ról (nem ezred) írtál nem megfelelő. Harcoltak Magyarországon, a Konrád-3 hadművelet aktív résztvevői voltak a 24/I. "Danmark-kal" együtt.

bővebb: Számvéber Norbert: Konrád hadmv., vagy a Kard a Pajzs mögött c. könyvei....

Notecollector · http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=randomizer 2008.05.21. 11:52:13

Számvéber könyvében nem ez az egyetlen nem eléggé ellenőrzöt adat. Először is nem zászlóalj (Batallion) hanem ezred (Regiment) A páncélos zászlóaljak neve egyébként is Abteilung volt. Másrészt az ezred jól dokumentáltan 1945 januárjában, amikor a Konrad 3. zajlott a Kurland katlanba volt zárva, és január közepén vonták ki hajóval Liepaya kikötőjéből a Nordland többi maradékával, és a Pomerániába (Stettinbe, illetve egy péncélos zászlóalj Gotehafenben rakodott ki) dobták át (mindössze 9000 ember menekült meg). A Nordlandod benne a Norgéval ezután a berlin védelmére rendelt Odera hadseregcsoporton belül a 11. SS péncélos hadsereg alá sorozták, és részt vett a berlini végső csatában, ahol teljesen felmorzsolódott. A Kurlandi kivonás után a személyi állomány egy részét valóban Mo-on harcoló Wiking feltöltésére használták, míg Pomerániában újraszervezték az egész Nordlandod benne a Norge ezreddel. Az ezredet egyben soha nem helyezték át a Wikingbe. Sajnos főleg magyar forrásokban, de néhány külföldi forrásban is szerepel a két Nordland ezred a Wiking egységei között, a lista mindenhol kisértetetiesen hasonlít, mindenhol kiegészítő egységként (I/ jelzéssel) vannak felsorolva, de még nem találtam meg az eredeti forrást, ahonnan a hiba származik. Mind a Norge, mind a Danmark a 11. SS-Nordland hadosztály törzsállománya volt, a másik két hozzátartozó ezreddel a 11-es páncélokkal és a 11-es tüzérekkel.

Tamás22 2016.11.12. 13:32:33

Üdv lenne nekem is egy hamisítvány.
csak nem tudom kinek kell elküldni az elemzésért.

PYLYS 2017.03.10. 17:21:49

Tisztelet Mindenkinek!

Nekem is vannak pengőn náci bélyegzések, szívesen közre adnám elemzésre, de nem tudom milyen címre küldjem.

A segítséget köszönöm.

Üdvözlettel:
PYLYS
süti beállítások módosítása