HTML

Pénzesblog

A bankjegyek, papírpénzek gyűjtése az utóbbi 10-15 évben elterjedt, világméretű közösséget létrehozó hobbivá vált. Sokan, sokféle tematika szerint gyűjtenek különbőző papíralapú fizetőeszközöket. Sokan egyszerűen csak a szépségükért gyűjtik, mások befektetésnek szánják, és vannak akik a bankjegyek által elmesélt történetek illusztrációját látják bennük.

Hasznos linkek

Utolsó kommentek

Linkblog

A brit Csatorna-szigetek német megszállása

2008.10.22. 19:10 :: Notecollector

Kevéssé ismert tény, hogy a brit anyaország egy piciny részét, a közvetlenül a normandiai francia partok előtt lévő Brit Csatorna-szigeteket Franciaország megszállásával egyidőben a németek elfoglalták.


Érdekesség, hogy a szigeteken lévő Guernsey és Jersey Bailiffség nem része az Egyesült Királyságnak, de a Brit Koronához tartoznak. Nagy Britanniával 1921 óta valutaunióban állnak (addig Franciországgal álltak kvázi valutaunióban), az angol fonttal kötött paritásban lévő saját pénzt is bocsátanak ki, de ez inkább a gyűjtőknek érdekes, a forgalomban lévő pénz jórészt angol font.

Így volt ez 1940-ben is, amikor a németek elfoglalták a szigeteket. A britek, mivel ez volt az egyetlen megszállt terület a brit anyaországból szeretik dramatizálni a körülményeket a lakosság szenvedéseiről és elnyomásáról, valamint a hősi ellenállásról, de valójában a németek itt relatíve civilizáltan vislekedtek, a rabszolga munkaerőt, amivel az erődítményeket építettek keletről hozták. Jersey és Guernsey csak 1945. május 9. után szabadult fel, mivel a nyugati szövetségesek nem tartották fontosank a szigetek elfoglalását Franciaország inváziójakor.

A brit civil kurázsi kimutatására adott jó alkalmat az, hogy 1941 elejére drasztikusan lecsökkent a szigeteken rendelkezésre álló pénzmennyiség, különösen súlyossá vált a váltópénzhiány, és mivel az angol font igen nagy értékű pénz volt, ez a napi kereskedelmet, a bérek kifizetését akadályozta. Az elöljárók a német parancsnoktól kértek engedélyt, hogy kiscímletű papírpénzeket bocsássanak ki 5000 font értékben a pénzhiány enyhítésére. A német parancsnok, bizonyára képzett monetarista, ezt csak úgy engedélyezte, ha cserébe bevonnak 5000 fontot nagyobb, effektíve 1 fontos címletekben, hogy megakadályozza az inflációt. Az elöljárók sejtették azonban, hogy a németeket sokkal inkább a személyes gazdagodás, mint a szigetek gazdaságának stabilitása vezeti, ezért a beszedett 5000 db 1 fontost kézzel elöl és hátul felülbélyegezték a "Withdrawn from Circulation Szeptember 18th 1941" - azaz forgalomból kivonva 1941 szeptember 18-án szöveggel. Ezzel előállították a valaha létezett egyetelen felülbélyegzett angol fontot. A felülnyomás Guernsey felülbélyegzésként ismert a numizmatikában.

A felülbélyegzett pénzeket a németek így már nem tudták felhasználni, viszont a váltópénzhiányon enyhíteni tudtak. Mellesleg talán az egyik legdrágább angol 1 fontos bankjegy manapság.

Jersey-n 1995-ben a felszabadulás emlékére készült 1 fontos emlékkiadás hátoldára az egyik helyben nyomtatott bankó került.

 

 

GYŰJTENÉL? Katt ide!

2 komment

Címkék: anglia német náci nagy britannia font világháború bank of england bankjegy szükségpénz hadikiadás

A bejegyzés trackback címe:

https://banknotes.blog.hu/api/trackback/id/tr75669490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.10.23. 03:14:16

Érdekes cikk. A sas leszállt c. filmben is egy Angliához közeli szigeten állomásoztak a németek, nem is értettem egy darabig, hogy lehetett ez - hát így.

Notecollector · http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=randomizer 2008.10.23. 07:51:08

Igen, a filmben valóban a csatorna szigetekről indulnak.
süti beállítások módosítása