HTML

Pénzesblog

A bankjegyek, papírpénzek gyűjtése az utóbbi 10-15 évben elterjedt, világméretű közösséget létrehozó hobbivá vált. Sokan, sokféle tematika szerint gyűjtenek különbőző papíralapú fizetőeszközöket. Sokan egyszerűen csak a szépségükért gyűjtik, mások befektetésnek szánják, és vannak akik a bankjegyek által elmesélt történetek illusztrációját látják bennük.

Hasznos linkek

Utolsó kommentek

Linkblog

50 forintos Kossuth -bankó!

2007.12.22. 12:09 :: Notecollector

50 forintos Kossuth bankó? Erről még senki sem hallott, katalógusban sincs, vajon valódi lehet?


Íme itt a képe:



Sokan gondolhatják, ez valami vicc? Vagy megőrült, hogy egy értékes 100-ast kettévágott?

A restaurálással foglakozók mesélhetnének, hogy mennyi ilyen félbe, vagy negyedbe vágott 1-es, 2-es, és 100-as van fiókok mélyén. A magyarázat igen egyszerű, és a címben szereplő állítás is mindjárt értelmet nyer.

A fémpénzek korában, amikor még a nemesfém súlya adta a pénz értékét, gyakran félbe, negyedbe vágták az érmét, és fél, negyed értéken számították be. Az 1848-as forradalom alatt folyamatosan pénzhiány volt, nemcsak a fémpénzekből, de a papírpénzekből is (ezért nem tört ki infláció). Váltópénzek alig voltak, így az egy- és kétforintosokat kezdték el felszabdalni, és váltópénzként használni a darabjaikat. A Habsburg kiadások is ugyanerre a sorsa jutottak. A váltópénzhiány enyhítésére 1849-ben kibocsátották a 15 és 30 pengő krajcárost, amik 1/4, illetve 1/2 forintot értek. Ez azonban semmit nem enyhített a 10-es és a 100-as közötti címlethiányon, így annak darabolása tovább folyt. A szabadságharc bukásával a Kossuth-bankókat átváltották birodalmi kibocsátásokra, köztük a feldarabolt pénzeket is. Ez a magyarázat arra is, hogy a közel azonos számban kibocsátott 1-2-5 forintosok közül, miért az 5 forintos a messze a leggyakoribb pénz. Az 5 forintos feldarabolás nem adott ki szokásos címleteket, így azok maradtak egyben.

Ez tehát az itt is látható "50 forintos Kossuth-bankó" igaz története. És még mielőtt valaki azt hinné, hogy így még értékesebb, és elkezdené feldarabolva aukcióra vinni a 100-sait, hadd hűtsem le a kedélyeket, ez csak a restaurátoroknak ér valamit, ha épp van olyan darabja, amit egy hiányos bankóba be tudnak illeszteni.

Gyűjtenél? Katt ide

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://banknotes.blog.hu/api/trackback/id/tr13272254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepito68 2008.11.02. 08:47:35

100 forintosok darabolásáról még én sem hallottam, csak az 1 és 2 forintosokról. Van egy két forintosom, amit hibás (szakadt) darabként vettem évekkel ezelőtt. A hátoldalán egy nagyon régi (merített) papír csíkkal van összeragasztva. Csak hosszú idő után vettem észre, hogy az alsó és felső rész nem tartozik össze, tehát nem egy bankjegyből származik. Szerintem erdeti...
süti beállítások módosítása