HTML

Pénzesblog

A bankjegyek, papírpénzek gyűjtése az utóbbi 10-15 évben elterjedt, világméretű közösséget létrehozó hobbivá vált. Sokan, sokféle tematika szerint gyűjtenek különbőző papíralapú fizetőeszközöket. Sokan egyszerűen csak a szépségükért gyűjtik, mások befektetésnek szánják, és vannak akik a bankjegyek által elmesélt történetek illusztrációját látják bennük.

Hasznos linkek

Utolsó kommentek

Linkblog

Mesél a pénz

2007.12.22. 13:48 :: Notecollector

A bielefeldi szükségpénzek


Melyik pénz is mesélhetne többet saját koráról, mint egy szükségpénz? És ha a kiadója még azt is akarta, hogy meséljen, akkor be sem fog állni a szája. Bielefeld városka magisztrátusának pedig igen sok mondanivalója volt, amit előszeretettel fejezett ki a város által kiadott pénzeken.

Bielefeld


Bielfelded 1214-ben alapították a Ravensbergi őrgrófok, és 1221-ben városi rangra emelték.  A város feladata eredetileg az észak-déli kereskedelmi út ellenőrzése volt. A középkor során fontos kereskedelmi csomópont, majd textilipari központ volt, a XIV-XV. századtól Hansestadt. A II. világháború legnagyobb hagyományos bombáját először e városra dobta le a RAF 1944-ben, és ez a Dr. Oetker márka hazája is. Ma Németország 18-20. legnagyobb városa. Netfüggőknek talán érdekesség, hogy a a világhálón terjed az un. Bielefeld-összesküvés elmélete, melynek egyszerű mottója az, hogy Bielefeld valójában nem is létezik.

Kitérő - Szükségpénzkiadás

Kriegsgeld


Bielefeld magisztrátusa buzgott a hazafiságtól, így a klasszikus háborús propagandát felvonultató pénzeket is adtak ki.


De persze már ekkor sem nélkülözték az öngúnyt, fanyar humort, így az 1917-es sorozat fő témájául a takarmányrépát választották, ami a gabonák, és krumpli, és nagyon gyakran a hús helyett is a német lakosság fő eledele lett 1917-1918-ra a britek kontinentális blokádja hatására.


Kleingeld

1918 novemberében a mindenhol külföldön lévő fronton harcoló német hadsereg az ellátási problémák megoldhatatlansága miatt összeomlott, és fegyverszüntetet kért. A franciák és belgák azonnal megszállták a Rajna bal partját, és a jobb parton is a vasútvonal csomópontjait. Franciaország annektálta Elzászt és Lotharingiát, és francia polgári közigazgatás alá vonta a német nyelvű Saar vidéket a Rajna bal partjának nagy részével együtt. A fontos rajnai vasúti csomópontra, Bielefeldbe is hamarosan megérkezett a győzelemittas francia hadsereg és a megszállók eltartására sarcot vetettek ki. A városka vezetői véleményüket igen gyorsan pénzre álmodták.

1921-ben eljött a városi rangra emelés 700. évfordulója, és a városka vezetői nagy címletű fémpénzekkel akarták ezt megünnepelni. Sajnos a Ruhr-vidéket ekkora teljesen megszálló, és a jóvátéltelt saját maga beszedő francia és belga sereg nem igazán méltányolta a városka fémigényét érmeveréshez, így valamit ki kellett találni, hiszen az ekkorra már lenézett és megvetett papírmárkához hasonló anyagból nem készülhetett az ünnepi pénz. Zseniális ötlet születtet, a textiliparáról híres városka selyemre és vászonra kezdett pénzeket nyomni, melyek forgalmi pénzként is funkcionáltak, mivel seriennotgeldnek túl nagy címletűek voltak. Ezek a textilpénzek emelték ki a bielefeldi szükségpénzeket a több ezer további német település kibocsátásai közül.

A pénzen hirdetések, az apró szövegben propaganda és a felemelkedés ígéretét hordozó szövegek vannak, a hátoldali fő motívum a megtisztulás szimbolikáját adja tovább, ami jelen esetben Németország sanyarú sorsának végét jelenti.

Hiperinfláció, Großgeld


Bilefeld derék polgárai nem maradtak iránymutatás nélkül a Papiermark legsötétebb évében sem, a hatalmasra növő, és egyre értéktelenebb címleteken nyílt megszállás- és a a békeszerződés elleni propaganda jelenik meg. Szinte minden címleten árak, vagy árfolyamok, és árösszahasonlítások találhatók.

Az 1 milliárdoson a székre kötözött Németországot szimbolizáló figurát antant egyenruhás alakok kínozzák.


A 10 millió márkáson a "Rajna Németország folyója, és nem határa" felirat is megtalálható. (A Rajna bal partja ekkorra már Franciország polgári közigazgatása alatt áll, és majd csak 1935-ben tér vissza a  birodalomba.)

A 10 millióson látható P. RRUST perforáció a város három főpolgármestere nevének rövidítése, ritkán, de szinte minden címleten előfordul.

Pénzreform, Goldmark

1923 végén megjelent a Goldmarkról szóló törvény, amely a teljesen értéktelen Papiermarkot érvénytelenítette, és helyette új, erős devizát vezetett be, amit a dollárhoz kötöttek, árfolyama 1 USD=4,2 Goldmark. A gyűlölt infláció fölötti győzelmet, mely Németország minden nyomorúságát tetőzte be, és jelképezte, a város vezetői ismét csak beszédes pénzkiadással ünnepelték, kettős, dollár/márka címletezéssel.

Ez a néhány példa csak kiragadott a kiterjedt bielefeldi szükségpénzkiadásból. Gyűjtőknek, a kor iránt érdeklődőknek felbecsülhetelen értékű információtömeget tartalmaz a nagyszámű különböző kibocsátás, amely azonban össz darabszámában nem túl magas, így gyűjteményi értékük is igen jelentős.


Gyűjtenél? Katt ide

Szólj hozzá!

Címkék: német világháború szükségpénz mesél a pénz hiperinfláció

A bejegyzés trackback címe:

https://banknotes.blog.hu/api/trackback/id/tr57258176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása