HTML

Pénzesblog

A bankjegyek, papírpénzek gyűjtése az utóbbi 10-15 évben elterjedt, világméretű közösséget létrehozó hobbivá vált. Sokan, sokféle tematika szerint gyűjtenek különbőző papíralapú fizetőeszközöket. Sokan egyszerűen csak a szépségükért gyűjtik, mások befektetésnek szánják, és vannak akik a bankjegyek által elmesélt történetek illusztrációját látják bennük.

Hasznos linkek

Utolsó kommentek

Linkblog

Mit gyűjtök?

2007.11.29. 11:48 :: Notecollector

Kezdjük talán azzal, hogy mit is gyűjtök én?
Magyar gyűjtőként gyűjteményem alapvető részét képezik a magyar és osztrák-magyar bankjegyek, viharos történelmünk sok-sok notafíliai érdekességgel szolgál. Miénk a legnagyobb kiadott és a legnagyobb nyomtatott címlet, mivel elszenvedtük a történelem legsúlyosabb inflációját, ritka hadikiadásaink vannak, mivel igen ritkán voltunk sikeresek mások megszállásában, annál gyakoribb a bennünket megszálló Vörös Hadsereg megszállási pénze. A századforduló körüli osztrák-magyar bankjegyek a klasszikus bankjegytervezés világszerte elismert csúcsteljesítményei. Kis szépséghiba, hogy szinte egyiket sem magyarok tervezték.
Gyűjteményem nagy részét teszik ki az érdekes történelmi helyzetekről, így háborúkról, megszállásokról, birodalmak felépüléséről, és széthullásáról, gyarmatosításról mesélő kordokumentumnak is beillő bankjegyek.
Sok papírpénzt azonban csak a szépségért tartok a gyűjteményemben.
A blog lapjain szándékomban áll gyűjteményem érdekesebb (és nem kizárólag értékesebb) darabjait bemutatni, "A hónap bankjegye" vagy a "Mesél a pénz" sorozatban.

Gyűjtenél? Katt ide!

Szólj hozzá!

Címkék: gyűjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://banknotes.blog.hu/api/trackback/id/tr71246500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása